Inspiration

Fem tips til det bæredygtige brudelook

14th maj 2016

Thea Kappel er medstifter af Nordrobe – en platform for holdbar garderobeinspiration. Her deler hun sammen med Trine Lykke ud af historier om garderober, der fungerer, outfits man har det godt i og ikke mindst, så leverer de masser af værktøjer og guides til, hvordan du finder og vedligeholder dit favorittøj. I dag deler Thea tips til det “bæredygtige brudelook” med et særligt fokus på, hvordan du tænker i holdbare løsninger. Bæredygtighed handler nemlig i høj grad om at tænke langsigtet og bruge pengene på holdbare ting. Jo længere tid du har og bruger dine ting, jo mindre miljømæssig påvirkning. Pointen er derfor, at brudekjolen ikke behøver at være en kedelig sag i økologisk bomuld, men i stedet handler om at lede efter ting, du kan bruge og elske længe efter den store dag.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_14

Billede taget af australske A Couple Of Night Owls

Jeg blev gift for snart 5 år siden. Dagen var skøn og den står stadig klart i hukommelsen som noget helt, helt særligt. Men det er ikke kun de lækre minder og en dejlig mand, jeg sidder tilbage med. Bagerst i skabet hænger min brudekjole nemlig sammen med et slør og en lille taske, som jeg bar på “min store dag”. Ikke nok med det, i mit skoskab ligger også en smuk, sort æske, hvori et par nude Mary Janes pænt indpakket i lyserødt silkepapir er gemt – et par sko, som jeg kun har brugt få gange, siden jeg smed dem efter brudevalsen. Og i virkeligheden er det jo bare rigtig ærgerligt, når der nu er lagt så meget omtanke og penge i hver enkelt ting. Så skulle jeg gøre én ting om, så ville jeg gerne have tænkt lidt mere alternativt i skabelsen af mit brudelook og ikke mindst have satset på at bruge pengene og tiden på at finde ting, der kunne følge mig langt ind ægteskabet.

Nedenfor får du mine 5 tips til, hvordan du skaber et bryllupslook med ting, der har potentiale til at følge dig fremover og minde dig om den måske smukkeste dag i dit liv. Du skal jo alligevel ifølge traditionen have fat i både noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt, så hvorfor ikke tænke lidt alternativt?

En kjole med historie

Kjolen er måske det allervigtigste i dit outfit som brud og for de fleste også den største udgift. Derfor er det vigtigt, at den helt rigtige mavefornemmelse er der og at kjolen sidder lige i skabet – for dagen kan og skulle ikke gerne laves om. Men spørgsmålet er hvorvidt kjolen behøves at være ny?

Fordelene ved at købe en “brugt kjole” er mange – og jeg mener virkelig “brugt” i gåseøjne, for de fleste kjoler har kun været på i max. 15 timer. Først og fremmest er der mange penge at spare, ca. halv pris, og det frigiver penge til nogle af de ting, du kan bruge efterfølgende. Derudover har en brugt kjole en historie, som en ny ikke har. Om vi taler vintage kjoler fundet i særlige butikker, der fører den slags eller om du køber via Trendsales, så får du en kjole, der bærer på lykkelige minder. En slags god kjolekarma er altså, hvad du får oveni handlen.

Om du vælger en brugt kjole eller ej, skal du dog ikke snyde dig selv for kjoleprøvningerne i de rigtige kjolebutikker – for måske er det der, netop din kjole hænger. Og så kan du i stedet være hende, der sælger sin kjole videre bagefter.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_carolina_segre

Mathilde fandt sin smukke vintage kjole hos FN92. Billede taget af fotograf Carolina Segre.

Smykker med personlighed

Smykker giver mulighed for at skabe et unikt og personligt look, der gør dig til mindre brud og mere dig. Også her findes der flere muligheder for at tænke i alternativer. Spørg din mor, mormor eller en god veninde om de har nogle smykker, som kunne være relevant for dig at bære på dagen. Måske har i et særligt arvestykke i familien, som er blevet båret af andre eller måske har din veninde et par flotte øreringe eller armbånd, som passer perfekt til dig. Personligt lånte jeg på min bryllupsdag en kamé ring, som min søde veninde havde arvet af sin italienske farmor.

Men vintage smykker er ikke for alle og måske er du på jagt efter et moderne smykke, der kan gøre dit look mere trendy og sejt og lidt mindre brudeagtigt. Her er mit tip fx at investere i et par seje øreringe eller andet smykke, som du kan bære til fester (og hverdag) fremover. Måske har du et par et smykke, du har gået og sendt lange blikke efter? Chancen for, at du vil bruge det bagefter er stor og du vil dermed have minderne med dig fremover.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_3

Sko du vil elske resten af livet

Skoene er måske det mest oversete og alligevel det mest underspillede ved dit outfit, da rigtig mange sko ikke ser dagens lys under den ofte lange kjole. Alligevel vil jeg slå et slag for at tænke alternativt omkring brudeskoene og som med smykkerne gå efter noget, du har lyst til at bruge bagefter. Måske er det en klassisk rødsålet stilet fra Louboutin – måske er det et par rockede sandaler med nitter fra Balenciaga. Lige meget hvad, så giver det bare så fin mening at købe et par sko, måske endda dine drømmesko, til lige netop den dag og så slide dem op efter brylluppet. Er du ikke typen, der får brugt stiletter efter selve brylluppet, så overvej at købe et par lækre ballerinasko til dansegulvet om aftenen og brug dem til hverdag efterfølgende.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_7 bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_8

Sløret, tasken og strømpebåndet som du ikke kommer til at bruge igen

Vandene er delte, når det kommer til slør, men én ting er sikkert – kig dig om, inden du får håndsyet et splinternyt slør til flere tusinde kroner. Måske skal sløret være dit “lånte” på dagen? Så gør det ikke så meget, at du fx kun har det på i kirken. Det samme med den lille taske, som mange foretrækker at have med sig rundt til mobiltelefon og andet. Spørg veninderne, hvad de har i gemmerne – overraskende mange har en fin og bryllupsegnet clutch liggende. Sidst, men ikke mindst, så spørg dine gifte veninder, hvad de gjorde med strømpebåndet – de fleste har sikkert ét i gemmerne.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_5 bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_6

Buketten med omtanke

Buketten er sidste punkt på min dagsorden og her kan du faktisk også med fordel tænke alternativt. Ikke fordi at blomster holder for evigt, men hvorfor ikke vælge en buket der bliver smuk, når den tørrer? Roser er et godt eksempel.

Er du ikke typen, der gider have tørrede blomster stående, men vil du i stedet gerne tænke mere i bæredygtighed, så vælg blomster, der fylder godt og som dermed har krævet færre ressourcer at producere. En simpel og smuk buket bestående udelukkende af brudeslør er et eksempel på blomster, der har krævet meget lidt, fylder godt og som overlader flere penge til ting, du vil have glæde af på længere sigt.

bæredygtig_bryllup_a_couple_wedding_journal_11

DEL GERNE DIT BEDSTE BÆREDYGTIGE BRUDETIP MED OS I KOMMENTARFELTET

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Camilla Jørvad 15th maj 2016 at 8:33 am

    Rigtig fin post 🙂 dejligt med lidt fokus på bæredygtighed også i bryllupsbranchen 🙂

  • Leave a Reply